Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z kaparami i chilli

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyzka
troche posiekanej ostrej papryczki tyle ile kto lubi ( u mnie wystarczy 1/3 dla ostrosci)
puszka całych pomidorow
opcjonalnie mozna dac 2 łyżki koncentratu pomidorowego
polamane speghetti 100 g
bazylia świeża
pieprz
bulion warzywny 1 litr
kapary 2 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z kaparami i chilli

Na oliwie przesmazam pokorojoną cebule wraz z chili az cebula sie zeszkli. Dodaję pomidory, rozdrabniajac je lyżka, chwile razem mieszam i wlewam bulion. Teraz zakrywam niech sie zagotuje, odkrywam i gotuje na malym ogniu 5 minut. Jako ze nie miałam w domu makaronu do zupy było tylko spaghetti wrzuciłam połamane kawalki i okazało sie strzałem w 10 bo super pasuje. Po dodaniu makaronu gotoje na malym ogniu kolejne 8-10 minut lub do momentu, az makaron zmieknie. Nie nalezy go przegotowac bo on w zupie jeszcze zmieknie, ma byc aldente. Nastepnie dodaje kapary i bazylie. Tak jak napisałam jak ktos lubi niech sobie wrzuci oliwki oczywiscie bez pestek.
Dobrze zjesc jest te zupe od razu bo makaron wchlania szybko zupe, pecznieje, robi sie bardzo miekki wiec nie ma co przygotowywac jej na zapas. Zupa jest dosc pikantna ale mimo ze my nie jemy ostro bardzo nam przypadla do gustu szczególnie w zimowe dni. Swietnie robi na czyszczenie zatok,Ostanio corka po zjedzeniu całego talerza wyzerała jeszcze łyzką z garnka.:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 16.02.2011 15:56
uwielbiam pomidorową:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak