Pomidorowa roladka drożdżowa z jajkami, salami i serem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladka nadaje się znakomicie nie tylko na śniadanie, ale także na lunch zamiast tradycyjnej kanapki. Jest nie tylko smaczna, lecz również sycąca i bardzo aromatyczna a na dodatek zachwyca swoim wyglądem.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    280 g
  • drożdże suche

    7 g
  • jajko

    1 sztuk
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • białko do smarowania

    1 sztuka

na farsz

  • jajko

    4 sztuki
  • bazylia świeża

    7 sztuk
  • salami

    7 plastrów
  • żółty ser

    7 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potrzebne do ciasta (oprócz koncentratu i roztrzepanego białka) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielę na dwie części: do jednej z nich dodaję koncentrat i dokładnie mieszam z ciastem aby miało jednolity czerwony kolor (trzeba dosypać dodatkowo trochę mąki bo inaczej ciasto z koncentratem będzie się kleić).

Oba ciasta rozwałkowuję na prostokąty o wymiarach około 35 x 25 cm. Jeden prostokąt kroję pionowe paski o szerokości 1 cm, drugi natomiast kroję w poziome paski, również o szerokości 1 cm. Paski układam naprzemiennie tak aby powstała kratka.

Na gotową kratkę nakładam listki bazylii, salami, ser oraz jajka. Całość zawijam w roladkę.

Roladkę odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.

Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.

Można jeść wyjęte prosto z pieca lub pokroić na mniejsze kawałki i zjeść jako lunch.

Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat