Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa roladka drożdżowa z jajkami, salami i serem
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta (oprócz koncentratu i roztrzepanego białka) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielę na dwie części: do jednej z nich dodaję koncentrat i dokładnie mieszam z ciastem aby miało jednolity czerwony kolor (trzeba dosypać dodatkowo trochę mąki bo inaczej ciasto z koncentratem będzie się kleić).
Oba ciasta rozwałkowuję na prostokąty o wymiarach około 35 x 25 cm. Jeden prostokąt kroję pionowe paski o szerokości 1 cm, drugi natomiast kroję w poziome paski, również o szerokości 1 cm. Paski układam naprzemiennie tak aby powstała kratka.
Na gotową kratkę nakładam listki bazylii, salami, ser oraz jajka. Całość zawijam w roladkę.
Roladkę odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.
Można jeść wyjęte prosto z pieca lub pokroić na mniejsze kawałki i zjeść jako lunch.