Pomidorowa na soku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    ok 2 l
  • żeberka wieprzowe

    0,5 kg
  • pomidory

    5 sztuk
  • włoszczyzna

    1 duży pęczek
  • cebula

    1 sztuka
  • sok pomidorowy

    2 szklanki
  • przecier pomidorowy

    400 g
  • śmietana 18 proc

    250 g
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • cukier

    ewentualnie do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Żeberko gotujemy w wodzie z majerankiem i listkami laurowymi przez około 40 minut zdejmując szumującą się pianę.

2. Dodajemy seler, pokrojoną w kostkę marchewkę, startą na tarce pietruszkę i pokrojonego w talarki pora oraz cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw.

3. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sok pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę uniwersalną.

4. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem.
Justi2401
Aby śmietana nie zważyła się w zupie, zanim ją dodamy, rozrabiamy ją w miseczce z kilkoma łyżkami zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 22.03.2015 17:08
ja robię na samym soku,bez dodatku wody,jest gęsta i pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat