Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki zapiekane w papryce z kulkami mozzarelli i bazyliowym pesto

4.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

jesień to czas papryki. Połączenie z pomidorkami, mozzarellą i pesto, naszym zdaniem jest niezwykle udane.

Składniki:

Składniki:

papryka czerwona 4 sztuki
pomidorki koktajlowe 250 gramów
ząbki czosnku 3 sztuki
mozzarella małe kulki 1 opakowanie
pesto 4 łyżki

Porada

W przepisie użyliśmy pesto z bazylii, które idealnie pasuje do pomidorków i sera.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki zapiekane w papryce z kulkami mozzarelli i bazyliowym pesto

Papryki umyłem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż na pół. Usunąłem nasiona i białe błony. Natarłem wewnątrz i na zewnątrz oliwą, oprószyłem sola i pieprzem.

Pomidorki skropiłem oliwą, obsypałem przyprawami, odstawiłem.

Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na blasze ułożyłem połówki papryki krawędziami w dół, obok umieściłem pomidorki. Zapiekałem ok. 15 minut. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.

Pomidorki i czosnek podzieliłem na 4 części, włożyłem do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dołożyłem po 3 kulki mozzarelli. Oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem oliwą, włożyłem z powrotem do piekarnika, zapiekałem, aż ser zaczął się topić. Wyjąłem, dodałem porcję pesto. Podałem od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak