Pomidorki zapiekane w papryce z kulkami mozzarelli i bazyliowym pesto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

jesień to czas papryki. Połączenie z pomidorkami, mozzarellą i pesto, naszym zdaniem jest niezwykle udane.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    250 gramów
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • mozzarella małe kulki

    1 opakowanie
  • pesto

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki umyłem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż na pół. Usunąłem nasiona i białe błony. Natarłem wewnątrz i na zewnątrz oliwą, oprószyłem sola i pieprzem.

Pomidorki skropiłem oliwą, obsypałem przyprawami, odstawiłem.

Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na blasze ułożyłem połówki papryki krawędziami w dół, obok umieściłem pomidorki. Zapiekałem ok. 15 minut. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.

Pomidorki i czosnek podzieliłem na 4 części, włożyłem do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dołożyłem po 3 kulki mozzarelli. Oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem oliwą, włożyłem z powrotem do piekarnika, zapiekałem, aż ser zaczął się topić. Wyjąłem, dodałem porcję pesto. Podałem od razu.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy pesto z bazylii, które idealnie pasuje do pomidorków i sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat