Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki suszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2-2,5 kg
ząbek czosnku 2 szt
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
bazylia świeża kilka listków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 250-300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki suszone

Pomidory typu lima podłużne umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
Pestki wyjąć łyżeczką, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, ustawić temperaturę z termoobiegiem na 50 stopni. Suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około 3-4 godziny. Sprawdzać od czasu do czasu i wyjmować ususzone.
Posolić, gotowe i wystudzone układać do słoiczków. Dodać po listku bazylii, czosnek, bazylię suszoną szczyptę. Zalać gorącym, lecz nie gotującym olejem i zakręcać. Przechowywać w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak