Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidorki koktajlowe 1 kg
cebula 1 szt
czosnek 3-4 ząbki
ocet 1/2 szkl
sól 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
pieprz 5-6 ziarenek
angielskie ziele 5-6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
woda 4 szkl
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie

Kroki postępowania

1
Umyte pomidorki koktajlowe osuszyć, przygotować pozostałe produkty.
Krok 1 - Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie foto
2
Ciasno ułożyć w słoikach, dodając pokrojone w plasterki ząbki czosnku, angielskie ziele, liście laurowe, pieprz, cebulę i gorczycę.
Krok 2 - Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie foto
3
Wodę z octem, solą i cukrem zagotować. Gorącą zalewą zalać pomidorki, zakręcić wieczka. Słoiki ułożyć na ściereczce w garnku, zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować przez 5-7 minut.
Krok 3 - Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie foto
4
Gorące słoiki wyjąć z wody, ułożyć do góry dnem, ostudzić.
Krok 4 - Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie foto
5
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 5 - Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.11.2013 23:18
Muszę zrobić w przyszłym sezonie.
Mala 19.10.2013 14:31
i mamy zawsze pod ręką kiedy potrzeba
Mniam 17.10.2013 12:11
Też robiłam pomidorki koktajlowe w słoiczkach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak