Pomarańczowy mus z dyni i jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg
  • jabłka

    1 kg
  • otarta skórka z pomarańczy

    2 łyżeczki
  • cukier

    7-8 łyżek
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy

    2/3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy mus z dyni i jabłek foto
Dynię obrać, usunąć włóknisty miąższ, resztę pokroić w kostkę. jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrząca wodą. Tarką o średnich oczkach zetrzeć skórkę a z pomarańczy wycisnąć sok.
Krok 2 - Pomarańczowy mus z dyni i jabłek foto
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do garnka, dodać sok, cukier, cukier waniliowy i gotować około 1 godziny.
Krok 3 - Pomarańczowy mus z dyni i jabłek foto
Następnie zdjąć z ognia, zmiksować
Krok 4 - Pomarańczowy mus z dyni i jabłek foto
Mus można gorący przełożyć do słoików, zakręcić zakrętki i pasteryzować lub odwrócić do góry dnem, odłożyć w chłodne miejsce. Wykorzystać do ciasta i deserów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 28.10.2014 22:35
fajny mus.
Iwusia 09.04.2013 22:48
samo zdrowie :)
agaK. 09.03.2013 00:19
Właściwie to z dyni nie wiele rzeczy robiłam:)
romanrafal 01.03.2013 06:33
Super jedzonko dla dzieci
Katarzyna/kate1980 28.02.2013 21:56
świetnie się prezentuje
aginaa 28.02.2013 19:03
musi byc wyborne
mela25 28.02.2013 10:24
super musik pycha
Alex_M 28.02.2013 10:01
musi byc pyszny!
-Natka- 27.02.2013 12:08
Pewnie ma ciekawy smak. Pięknie się prezentuje. :)
Renataj 26.02.2013 08:09
A ja chętnie spróbuję z tostem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat