Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy mazurek z różami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 300 g
masło 200 g
cukier 100 g
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżeczka

KREM

jajko 2 szt
żółtko jajek 1
cukier 1/4 szkl
skórka pomarańczowa 1 szt
sok z pomarańczy 1/2 szkl
masło 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy mazurek z różami

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną posiekać ostrym nożem z zimnym masłem. Dodać resztę składników na ciasto (oprócz kakao) i szybko zagnieść.
Krok 1 - Pomarańczowy mazurek z różami foto
2
Rozwałkować na grubość 5mm, podsypując niewielką ilością dodatkowej mąki. Włożyć do formy (21x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Nadmiar odciąć nożem zostawiając 1cm na brzegu. Wstawić do lodówki na 30min. Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao. Włożyć na chwilę do lodówki. Schłodzone ciasto na mazurek nakłuć widelcem. Piec w 190*C przez 20min.
Krok 2 - Pomarańczowy mazurek z różami foto
3
Ciasto białe i ciemne rozwałkować oddzielnie na grubość 3mm. Wyciąć koła o średnicy ok 3-4cm. Dwa białe i dwa ciemne koła położyć koło siebie naprzemiennie zakładając jedno na drugie.
Krok 3 - Pomarańczowy mazurek z różami foto
4
Zwinąć w rulonik i przecięć w poprzek na pół. Płatki róży lekko odchylić. Gotowe wstawić do lodówki do schłodzenia. Piec w 190*C przez 15min. Z ciasta ciemnego wyciąć parę listków i piec około 3-5min.
Krok 4 - Pomarańczowy mazurek z różami foto
5
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Jajka i żółtko wbić do garnuszka, dodać cukier i roztrzepać trzepaczką. Postawić na małym ogniu i dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Rozpuścić masło, często mieszając podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić podgrzewając i dodać do pomarańczowej masy.
Krok 5 - Pomarańczowy mazurek z różami foto
6
Tężącą masę wylać na mazurek i wcisnąć kruche róże. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Krok 6 - Pomarańczowy mazurek z różami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.05.2015 07:40
smaczne ciasto
Klausia 06.05.2015 22:51
ładnie ozdobiony :)
Margo1 28.04.2015 07:04
Bardzo pięknie wyszedł
Bernadeta1 23.04.2015 15:03
wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Alex_M 20.04.2015 07:48
pięknie wyszło :)
msmariusz 09.04.2015 00:02
mazurek wspaniały
jagoda5913 06.04.2015 20:32
Piękny mazurek
Iwusia 06.04.2015 20:18
śliczny ten mazurek
Grazyna0211 06.04.2015 18:35
świetny mazurek
IKrakowianka 06.04.2015 18:05
piękny wypiek!
Justi2401 06.04.2015 16:31
Przepiękny mazurek :)
pajbek 06.04.2015 16:12
Wygląda rewelacyjnie :-)
Cynamonka 06.04.2015 15:27
Wspaniały!
caralajna 06.04.2015 15:26
bardzo pomysłowa dekoracja
Wiktoria29 06.04.2015 14:52
piękny mazurek i z pewnością smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak