Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy marmurek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 g
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1
jajko 5
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
skórka otarta z jednej pomarań
mleko 1 szklanka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy marmurek

Miękką margarynę rozcieramy z cukrem na puszystą mase.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Jajka rozbijamy oddzielajac żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka dodajemy do masy.Miksujemy.
Następnie dodajemy ubite białka ubijając na najniższych obrotach miksera.
Dzielimy ciasto na dwie części.
Do jedenj dodajemy połowę mąki,proszku do pieczenia ,1/2 szklanki mleka i kakao.
Do drugiej dodajemy startą skórkę z wcześniej sparzonej pomarańczy, resztę mąki ,proszku do pieczenia i mleka.
Prostokatną formę 20 x30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką.
Wykładamy ciasto naprzemiennie łyżką.
Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C.
Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 08.08.2013 17:08
bardzo smacznie wygląda :)
barbara11561 01.04.2013 09:01
świetne ciasto i ślicznie wyrośnięte:)
Pietruszka 14.01.2013 11:00
pyszne
Ewelina38 25.10.2012 13:26
doskonałe ciasto, zrobię takie na niedzielę :P)
olkaaa 10.10.2012 10:48
bardzo fajne
Motorek 20.09.2012 09:18
smaczny
adelajda 20.08.2012 08:56
pięknie wygląda !
alaaa 07.08.2012 13:27
ładnie wyrosło,,
caralajna 07.08.2012 07:55
aromatyczne, pyszne ciasto, mniam
ben-ka 06.08.2012 09:40
pychotka:)
parysek10 05.08.2012 11:09
wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak