Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowo-orzechowe ciastka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

pomarańcza 1 szt
jaja 5 szt
cukier 1/2 szkl
kakao 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1/2 na pół szklanki zmielonych

Krem

orzechy włoskie na pół szklanki zielonych
mleko 1/2 szkl
margaryna 15 dag
cukier puder 12 dag

Polewa

margaryna 10 dag
cukier puder 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo-orzechowe ciastka

Kroki postępowania

1
Pomarańcz myjemy, sparzamy i wkładamy do garnka z wodą,. Gotujemy 10 minut, a następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
Krok 1 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
2
Nie obierając pomarańczy, dzielimy je na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
3
W maszynce do mięsa mielimy na średnim sitku przygotowane pomarańcze.
Krok 3 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
4
Oddzielamu białka od żółtek. Biała ubijamy na sztywno.
Krok 4 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
5
Dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno.
Krok 5 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
6
Kolejno na miejszych obrotach żółtka. Po jednym.
Krok 6 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
7
Kakao powinno wylądować jako nastepne w naszej misce.
Krok 7 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
8
Do masy dodajemy bułkę tartą.
Krok 8 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
9
Przesiewamy również mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Najlepiej łyżką.
Krok 9 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
10
Na koniec łączymy naszą masę z przygotowanymi wcześniej pomarańczami i zmielonymi orzechami.
Krok 10 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
11
Wylewamy masę do natłuszczonej blachy.
Krok 11 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
12
Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni.Wyjmujemy i studzimy blat.
Krok 12 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
13
Krem: Orzechy łuskamy i mielimy w maszynce do mięsa . Potrzeba nam 1/2 szkl juz zmielonych orzechów.
Krok 13 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
14
Następnie gotujemy mleko w rondelku i zalewamy nim nasze orzechy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 14 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
15
Margarynę dzielimy na miejsze kawałki i dokładnie ucieramy.
Krok 15 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
16
Dodajemy cuier puder i urabiamy dalej.
Krok 16 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
17
Następnie już wolniej, po łyżce dodajemy zimną masę orzechowo-mleczną. I krem mamy gotowy.
Krok 17 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
18
Wracamy do pomarańczowego blata. Wykrawamy nim krążki o dowolnej wielkości. Ja wybrałam wąskią szklankę.
Krok 18 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
19
Krążki przekładamy kremem orzechowym .
Krok 19 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
20
W rondelku musimy przygotować polewę. Rozpuszczamy w nim margarynę , tak aby się nie zagotowała.
Krok 20 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
21
Dorzucamy kakao i cukier puder.Mieszamy dokładnie. Gotowa polewa.
Krok 21 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto
22
Na sklejone krążki polewamy naszą polewę i posypujemy posiekanymi orzechami. Polecam gorąco!
Krok 22 - Pomarańczowo-orzechowe ciastka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 07.04.2014 07:43
wygląda kusząco
everay 06.04.2014 11:12
świetnie wyglądaja:)
Katarzyna59 06.04.2014 10:39
fantastyczne,
Ania84 06.04.2014 10:06
muszą cudownie pachnieć! mmmmmmm
gosia56 06.04.2014 09:54
super ciasteczka
Krystyna32 06.04.2014 09:46
pyszności
Jusiaa 06.04.2014 09:29
Pysznie się prezentuje ):
Krzysztof15 06.04.2014 09:24
bardzo smaczne
noninka77 06.04.2014 09:11
wspaniale się prezentuje :)
luna76 06.04.2014 08:22
wyglądają fantastycznie :)
Magula 06.04.2014 08:05
Ciasteczka, mniam zawsze jestem chętna
adelajda 06.04.2014 07:57
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak