Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt makowy:

  • jaja

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    4 duże łyż.
  • mak

    50 gramów
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • mąka tortowa

    3 łyżki

Masa pomarańczowa:

  • sok z 1 pomarańczy

    1 litr
  • budynie śmietnkowe

    3 opakowania
  • cukier trzcinowy

    3 duże łyż.

Pianka:

  • mandarynki w puszce w zalewie

    1 puszka
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • śmietana kremowa 30%

    500 mililitrów

Pozostałe:

  • czekolada gorzka

    40 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24x24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę.

Masa pomarańczowa:
Z pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia.

Pianka:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą gorzką. Z papieru wycięłam szablon gwiazdek i w ten sposób powstały gwiazdy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 14.01.2019 23:14
takie ciasto to można jeść bez końca...
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 15:06
MYSZA75 mam takie pytanie jak mogę zapytać czy Ty jesteś po szkole cukierniczej?
Babeczka35 14.01.2019 13:35
Ciasto wygląda pysznie :)
bietka 14.01.2019 12:37
Na pewno pyszne :)
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 11:48
Na takie ciacho to chętnie się skuszę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat