Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowo-korzenny cukier puder

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka pomarańczowa 2 łyżki ( otarta)
skórka z cytryny 1 łyżka
wanilia 1 laska
Goździki całe Prymat 4 szt
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 szkl

Porada

Pomarańczowo-korzenny cukier puder to wspaniały dodatek do kawy, deserów lub ciasta. Taki cukier można przygotować z cukru kryształu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo-korzenny cukier puder

Kroki postępowania

1
Pomarańczę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i samą skórkę zetrzeć na tarce.
Krok 1 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
2
Umytą cytrynę obetrzeć ze skórki na tarce.
Krok 2 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
3
Następnie obie skórki dokładnie wysuszyć.
Krok 3 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
4
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nasionka, wsypać do trzcinowego cukru.
Krok 4 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
5
Goździki ubić w moździerzu lub zmiażdżyć na desce.
Krok 5 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
6
Połączyć z cukrem z wanilią, dodać cynamon.
Krok 6 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
7
Wsypać suchą skórkę pomarańczową i cytrynową, wymieszać, zmielić w młynku do kawy.
Krok 7 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto
8
Przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Dodawać do kawy, ciast, kremów i deserów.
Krok 8 - Pomarańczowo-korzenny cukier puder foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 23.02.2015 13:14
fajna propozycja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak