Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowo-dyniowy dżem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg po obraniu
pomarańcza 0,5 kg
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 150 gram

Porada

Dżem stanowi idealny dodatek do ciast czy deserów. Jednak najczęściej jem go w towarzystwie pieczywa i masła:). Uwielbiam takie śniadania!

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo-dyniowy dżem

Kroki postępowania

1
Dynie kroimy w drobną kostkę, plasterki.
Krok 1 - Pomarańczowo-dyniowy dżem foto
2
Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 3-4 godzimy by puściła sok.
Krok 2 - Pomarańczowo-dyniowy dżem foto
3
Gdy dynia puści sok przekładamy ją na gaz. Dusimy by zmiękła.
Krok 3 - Pomarańczowo-dyniowy dżem foto
4
Między czasie obieramy ze skórki pomarańczę. Dokładnie usuwamy wszystkie skórki i białe części. Pomarańczę kroimy w kostkę, a następnie dokładamy do miękkiej dyni.
Krok 4 - Pomarańczowo-dyniowy dżem foto
5
Całość doprawiamy cynamonem. Smażymy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gotowy dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut
Krok 5 - Pomarańczowo-dyniowy dżem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.07.2014 00:02
Znakomity dzem.
Edith85 10.07.2014 11:28
podkradam i czekam na dynie :)
PaniMISIOWA 10.07.2014 09:10
piękny ma kolor
Konczi 10.07.2014 07:53
taki lubię ;) robiłam podobny :)
w mojej kuchni 10.07.2014 07:14
bardzo lubię...
Wafelek2601 09.07.2014 23:29
Wygląda bardzo zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak