Pomarańczowe żeberka

Pomarańczowe żeberka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 kg
  • sól, pieprz

    do smaku
  • ketchup

    20 dag
  • dżem pomarańczowy

    1 łyżka
  • skorka starta z pomarańczy

    z połowy owocu
  • sok wyciśmiety z pomarańczy

    3 łyżki
  • pomidory koktajlowe

    25 dag
  • czosnek

    5-6 zabków
  • pomarańcza

    2 sztuki (średniej wielkości)
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pomarańczowe żeberka

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Umyte żeberka układamy w przygotowanym naczyniu. Zapiekamy około 15 minut w 190°C. Między czasie dżem mieszamy z ketchupem, posiekaną natką pietruszki, sokiem i startą skórką z pomarańczy.
Pomarańcze sparzamy i kroimy na mniejsze cząstki.
Żeberka smarujemy przygotowaną mieszaniną. Między nie układamy pomidorki, czosnek oraz pokrojone owoce. Ponownie wkładamy mięso do piekarnika na około 20 minut

Nie jestem wielkim smakoszem żeberek, ale po wypróbowaniu tego przepisu, chyba nim zostałam:).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

gusia1000 23.12.2013 14:16
Warto łączyć mięso z owocem.
Bernadeta1 08.10.2013 00:14
Jak to pysznie wygląda
gibli 02.10.2013 09:09
ale smacznie:)
AGNIESZKA144 25.09.2013 06:20
wyglądają apetycznie, warte spróbowania
Katarina 10.09.2013 08:10
Aż ślinka cieknie na widok tych pyszności
Zdzisław 09.09.2013 18:00
dobre przyprawy w mięsku
Kuchenka 09.09.2013 17:00
wygląda znakomicie, jestem ciekawa połączenia keczupu z dżemem
Barbara13 09.09.2013 15:28
ciekawe połączenie:)
Aleksandra/Olcia 09.09.2013 14:08
musza byc pyszne
Patriszja 09.09.2013 14:00
POLECAM JAK NAJBARDZIEJ

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat