Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe wianuszki

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pomarańczowe wianuszki zwane również gniazdkami to hiszpańskie pączki z dziurką, w mojej wersji oblane pomarańczowym lukrem. Szybki i bardzo smaczny deser, idealny na tłusty czwartek.

Składniki:

Ciasto na wianuszki:

sok z pomarańczy 220 ml
skórka pomarańczowa 3 łyżek
masło 82% 100 g
mąka pszenna 180 g
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczka
jaja 4 szt.
spirytus 1 łyżki
sól 1 szczypta

Lukier pomarańczowy:

cukier puder 120 g
sok z pomarańczy 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe wianuszki

1. Ciasto na wianuszki:
Masło rozpuścić w gotującym soku z pomarańczy, dodać szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i energicznie wymieszać pałką, tak żeby ciasto odchodziło od ścianek, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka (cały czas miksując mikserem), aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.


2. Lukier pomarańczowy:
Sok z pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.


3. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wielkości 10x10cm. Na każdym kawałku papieru szprycować za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką wianuszki z ciasta.


4. Na gorącym, rozgrzanym do 170 stopni oleju umieścić wianuszki na papierze (po chwili papier sam się odklei), po czym go usunąć. Wianuszki smażyć na złoty kolor z obu stron, po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące zamoczyć z jednej strony w lukrze pomarańczowym i pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak