Pomarańczowe trufelki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • szampan

    100 ml
  • likier pomarańczowy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • kakao

    50 gram
  • skórka z pomarańcz

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodajemy szampana mieszając aż czekolada się "zbryli", następnie likier pomarańczowy i mieszamy dokładnie. Dodajemy miód oraz startą skórkę pomarańczową, mieszamy aż konsystencją czekolady powróci do poprzedniego stanu. Masę wkładamy na 30 min. do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, robimy kuleczki i obtaczamy je w ciemnym kakao. Można zapakować do woreczków na prezent gwiazdkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jozefinach 26.04.2012 11:54
Piękne.
agunesu 09.04.2012 17:50
co za rarytas!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat