Pomarańczowe racuchy drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • drożdże

    15 g
  • mleko

    150 ml
  • cukier

    100 g
  • pomarańcze

    3 szt
  • cynamon

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mleka, zostawić aż zaczną pracować. Pomarańcze sparzyć, z jednej otrzeć skórkę na drobnej tarce.
Do drożdży dodać mąkę, resztę cukru i mleka - ciasto powinno mieć konsystencję lejącą ale dosyć gęstą.
Pomarańcze obrać, oczyścić z błonek i podzielić na małe kawałki. Rozdrobnione pomarańcze i startą skórkę dorzucić do drożdżowego ciasta, wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, na gorący łyżką wykładać porcje ciasta i smażyć do zrumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem.

* ilość cukru zależy od słodyczy pomarańczy i własnych upodobań, ja wolę mniej słodkie więc dla osób które lubią dużo słodyczy pewnie cukru potrzeba będzie więcej.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 27.04.2012 22:38
i tak można, super
Kas2 06.03.2012 09:57
pysznie puszyste
halina17 29.02.2012 17:38
też czasem takie robię , mają lekko gorzkawy posmak racuchy z pomarańczy
stokrotka 29.02.2012 17:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat