Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe racuchy drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
drożdże 15 g
mleko 150 ml
cukier 100 g
pomarańcze 3 szt
cynamon do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe racuchy drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mleka, zostawić aż zaczną pracować. Pomarańcze sparzyć, z jednej otrzeć skórkę na drobnej tarce.
Do drożdży dodać mąkę, resztę cukru i mleka - ciasto powinno mieć konsystencję lejącą ale dosyć gęstą.
Pomarańcze obrać, oczyścić z błonek i podzielić na małe kawałki. Rozdrobnione pomarańcze i startą skórkę dorzucić do drożdżowego ciasta, wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, na gorący łyżką wykładać porcje ciasta i smażyć do zrumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem.

* ilość cukru zależy od słodyczy pomarańczy i własnych upodobań, ja wolę mniej słodkie więc dla osób które lubią dużo słodyczy pewnie cukru potrzeba będzie więcej.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 27.04.2012 22:38
i tak można, super
Kas2 06.03.2012 09:57
pysznie puszyste
halina17 29.02.2012 17:38
też czasem takie robię , mają lekko gorzkawy posmak racuchy z pomarańczy
stokrotka 29.02.2012 17:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak