Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe ptysie z kruszonką

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatne ciasto parzone, posypane słodką kruszonką i wypełnione po brzegi puszystym kremem pomarańczowym na bazie serka mascarpone. Idealne na deser!

Składniki:

CIASTO NA PTYSIE

mąka pszenna 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
masło lub margaryna 60 g
jajko 2 szt
sól 1 szczypta

KRUSZONKA

masło 100 g
mąka pszenna 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl

KREM POMARAŃCZOWY

serek mascarpone 250 g
śmietana kremowa 30% 200 g
sok pomarańczowy 1 1/2 szkl
budyń śmietankowy 1 op
galaretka pomarańczowa 1 op
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe ptysie z kruszonką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce.
Krok 1 - Pomarańczowe ptysie z kruszonką foto
2
Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.
Krok 2 - Pomarańczowe ptysie z kruszonką foto
3
Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
Krok 3 - Pomarańczowe ptysie z kruszonką foto
4
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Krok 4 - Pomarańczowe ptysie z kruszonką foto
5
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem.
Krok 5 - Pomarańczowe ptysie z kruszonką foto
6
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :)
Krok 6 - Pomarańczowe ptysie z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ola960318 08.02.2023 10:41
Ile wychodzi ptysi z podanego przepisu?
Alex_M 15.06.2017 08:29
pięknie wyszły! :)
Motorek 04.06.2017 18:20
wyglądają pysznie
Bernadeta1 01.06.2017 17:43
Ale pyszności
Wiktoria29 29.05.2017 20:52
robiłam ostatnio takie ptysie z kruszonką, są super
Habibi 28.05.2017 17:36
Śliczne :)
jagoda5913 28.05.2017 00:37
Pyszne na deser
Babeczka35 27.05.2017 22:00
Cudowne są.
gusia1000 27.05.2017 16:53
Bardzo dobre.
magduś83 25.05.2017 22:04
Wyglądają rewelacyjnie, muszą też tak smakować :)
Renata9 25.05.2017 21:38
Bardzo smaczny deserek
mysza75 25.05.2017 21:23
jakie fajne do schrupania
Ada-Gaba 25.05.2017 20:44
przepysznie wyglądają
cukiereczek 25.05.2017 20:32
Ależ cudowne
benka 25.05.2017 20:20
Apetycznie wyglądają.
Wiesława1 25.05.2017 19:17
Pyszne ptysie
Aleksandra/Olcia 25.05.2017 17:44
aż ślinka cieknie! niesamowicie wyglądają
Barbara13 25.05.2017 17:43
Rewelacyjne
pestka 25.05.2017 16:58
wyglądają pysznie
jan_mag 25.05.2017 15:39
Piękne te ptysie :)
dodi 25.05.2017 14:31
ale bym zjadła z chęcią
anka1988 25.05.2017 13:50
mega apetycznie prezentuja się na stole
Franciszek 25.05.2017 13:39
dobre do kawy
Justi2401 25.05.2017 12:00
Jakie one piękne!
Diana Rusiłowicz 25.05.2017 11:34
Ale pyszna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak