Pomarańczowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    2,5 szkl
  • cukier brązowy

    3/4 szkl
  • sól

    szcypta
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier waniliowy

    łyżeczka
  • masło

    100g
  • kefir

    1/2 szkl
  • jajko

    2
  • skórka z pomorańczy

  • sok pomarańczowy

    1/2 szkl (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy razem.

Jajka, kefir, sok pomarańczowy i ostudzone masło mieszamy dokładnie w drugiej miseczce.

Łączymy suche składniki z mokrymi oraz skórką otartą z dużej pomarańczy (należy najpierw spażyć skórkę wrzątkiem) i mieszamy ale niezbyt długo i dokładnie.

Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami.

Do papilotek nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut nagrzanego do 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 03.09.2011 23:21
ładnie podane :)
byMJ 24.08.2011 21:33
smaczne
aguus 03.03.2011 11:01
Super!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat