Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe kostki
SKŁADNIKI OD 9-11 SĄ NA NADZIENIE I DO PRZYOZDOBIENIA.
Zmiksować mąkę, jajko, miód, mleko, tłuszcz w kawałeczkach, startą cytrynę i wanilię. Zimnymi rękami szybko zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto między przeźroczystymi foliami i pokroić na kwadraciki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej folią (lub wysmarowanej tłuszczem) i piec przez 12 minut na złotożółty kolor w nagrzanym do 175 stopni C piecyku. Pomarańcze pokroić w cienkie paseczki. Zagotować 80 ml wody, wrzucić pomarańcze i gotować jeszcze przez 10 minut na słabym ogniu. Dodać miód. Połowę kwadracików posmarować kremem, ułożyć na nich pozostałe, lekko docisnąć i przyozdobić paskami pomarańczy.