Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe kluchy na parze

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kluski

mleko 250 ml
mąka pszenna 800 ml
puree 10 dag z dyni pieczonej
żółtko jajek 2 sztuka
drożdże 3 dag
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól

Sos

puree 3 łyżka z dyni pieczonej
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
śmietana 30% 200 ml
cebula 0,5 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe kluchy na parze

Przygotowujemy kluski na parze:

Puree z dyni: połowę dyni hokkaido lekko skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy. Usuwamy pestki. Miąższ wyciągamy łyżką i dokładnie miksujemy, ewentualnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.

Mleko podgrzewamy do temperatury 35-36 stopni. Dodajemy drożdże i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy, studzimy.

Żółtka jaj miksujemy dokładnie z cukrem.

Do mąki dodajemy sól, masło, zmiskowane żółtka, zaczyn drożdżowy i puree z pieczonej dyni. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółeczka.

Gotujemy na parze około 10-12 minut. Kluski podczas gotowania bardzo rosną, więc pamiętajcie, aby nie kłaść ich za dużo na jedną półkę parowaru- u mnie mieści się 4-5 niedużychklusek.



Przygotowujemy sos dyniowo- pomidorowy:

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy puree z pieczonej dyni oraz koncentrat pomidorowy i energicznie mieszamy.

Wlewamy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kluski na parze polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak