Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe kluchy na parze
Puree z dyni: połowę dyni hokkaido lekko skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy. Usuwamy pestki. Miąższ wyciągamy łyżką i dokładnie miksujemy, ewentualnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
Mleko podgrzewamy do temperatury 35-36 stopni. Dodajemy drożdże i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Żółtka jaj miksujemy dokładnie z cukrem.
Do mąki dodajemy sól, masło, zmiskowane żółtka, zaczyn drożdżowy i puree z pieczonej dyni. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółeczka.
Gotujemy na parze około 10-12 minut. Kluski podczas gotowania bardzo rosną, więc pamiętajcie, aby nie kłaść ich za dużo na jedną półkę parowaru- u mnie mieści się 4-5 niedużychklusek.
Przygotowujemy sos dyniowo- pomidorowy:
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy puree z pieczonej dyni oraz koncentrat pomidorowy i energicznie mieszamy.
Wlewamy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Kluski na parze polewamy sosem.