Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe ciasto z amaretti

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
cukier 300 g
masło 120 g
olej słonecznikowy 80 g
jajko 4 szt
pomarańcza 1 szt
serek mascarpone 200 g
proszek do pieczenia 15 g
ciastka 100 g

Porada

Zamiast ciastek amaretti można użyć posiekane orzechy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe ciasto z amaretti

Kroki postępowania

1
W misie do ubijania umieścić miękkie masło, olej i cukier i miksować na dużych obrotach do białości.
Krok 1 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto
2
Dodać jajka i kontynuować ubijanie.
Krok 2 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto
3
Dodać sok i otarta skórkę z pomarańczy. Zmniejszy obroty miksera na najmniejsze lub mieszać łyżką.
Krok 3 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto
4
Dokładać po łyżce mascarpone i delikatnie mieszać .
Krok 4 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto
5
Dosypywać powoli make wymieszana z proszkiem do pieczenia .
Krok 5 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto
6
Na koniec dodać pokruszone ( mikserem) ciastka amaretti.
Krok 6 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto
7
Zawartość misy przełożyć do okrągłej tortownicy wyłożonej pergaminem.
Piec w 180° ok.50 minut.
Krok 7 - Pomarańczowe ciasto z amaretti  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 26.04.2014 22:08
Fajne ciacho :-)
Ola1young 14.04.2014 17:24
na pewno pycha ciasto :)
gusia1000 07.04.2014 23:46
Na pewno dobre ciasto.
wwwiolka 07.04.2014 17:53
Bardzo fajny przepis.
kasienka23 07.04.2014 17:44
wspaniałe ciasto!
Ania84 07.04.2014 17:43
same pyszności :) i jak tu nie kochać słodkiego :)
Aannkaa82 07.04.2014 16:38
ciekawe ciacho :)
Noruas 07.04.2014 16:36
mniam! pyszności, świetny dodatek amaretto
everay 07.04.2014 15:49
napewno świetnie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak