Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomarańczowa zebra

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 30 dag.
mąka pszenna 40 dag.
jajko 5 szt.
olej 150 ml.
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 szk.
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
mąka pszenna 3 łyżeczki
masło do posmarowania blachy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy
woda 200 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: pomarańczowa zebra

Kroki postępowania

1
Oddzielić żółtka od białek.Ubić pianę z białek.Utrwalić cukrem.Dodać żółtka.Wymieszać.Dodać wodę mineralną i olej,wymieszać.Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat pomarańczowy.Wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części.Do pierwszej dodać kakao-wymieszać,do drugiej dodać mąkę pszenną-wymieszać.
Krok 1 - pomarańczowa zebra foto
2
Skórkę pomarańczową kandyzowaną podzielić na dwie części.Pierwszą część dodać do ciemnego ciasta-wymieszać,drugą dodać do jasnego ciasta wymieszać.
Krok 2 - pomarańczowa zebra foto
3
Blachę posmarować masłem i posypać bułkąa tartą.Na środek blachy kłaść łyżkę ciasta ciemnego a na nie łyżkę ciasta jasnego,czynność powtarzać aż do wyłożenia całego ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180*C przez około 60 min.
Krok 3 - pomarańczowa zebra foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.06.2013 16:27
pyszne ciasto!
pierniczkowo 01.03.2013 11:48
pyszne ciacho:)
Kasnaj 28.02.2013 21:35
Bardzo ciekawe jedzonko - jeszcze nie jadłam takiego czegoś
Alex_M 28.02.2013 10:06
pyszna musi byc taka zebra!
Poison1988 25.02.2013 11:57
świetna :) super ciasto, chętnie wypróbuję :)
Kasia35 25.02.2013 09:35
smaczne
monisia1977 25.02.2013 07:57
dobre
fotoviderek 25.02.2013 07:27
Lubię takie ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak