Pomarańczowa szrlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • mąka krupczatka

    10 dag
  • margaryna

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • żółtko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • skórka z pomaraczy

    starta z 1 sztuki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • Nadzienie:

  • jabłka

    10 sztuk
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • galaretka pomarańczowa

    1,5 opakowania
  • Piana:

  • białka

    5 sztuk
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowa szrlotka foto
Z pomarańczy ścieramy skórkę.
Krok 2 - Pomarańczowa szrlotka foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je.
Krok 3 - Pomarańczowa szrlotka foto
Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dno blaszki. Posypujemy je około 1-2 łyżkami kaszy manny.
Krok 4 - Pomarańczowa szrlotka foto
Nakładamy nadzienie jabłkowo-pomarańczowe,
Krok 5 - Pomarańczowa szrlotka foto
Później wykładamy pianę.
Krok 6 - Pomarańczowa szrlotka foto
Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta.
Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w 180˚C.
Krok 7 - Pomarańczowa szrlotka foto
NADZIENIE:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka.
Krok 8 - Pomarańczowa szrlotka foto
Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy.
Krok 9 - Pomarańczowa szrlotka foto
Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły.
Krok 10 - Pomarańczowa szrlotka foto
Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.
Krok 11 - Pomarańczowa szrlotka foto
PIANA:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.

Kawałek tej pachnącej szarlotki uprzyjemni każde spotkanie przy filiżance kawy!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 06.02.2014 09:37
pycha takie ciasto
gusia1000 02.01.2014 21:38
Dobra szarlotka.
Kuchenka 28.10.2013 23:47
ciasto wygląda prześlicznie
treonina 28.10.2013 11:11
świetna propozycja szarlotki!
pierniczkowo 28.10.2013 10:28
z pomarańczą musi być pyszna :)
Łucja 28.10.2013 09:28
prezentuje się doskonale :)
Kasia35 28.10.2013 08:08
fajna odmiana zwykłej szarlotki :)
Renata9 28.10.2013 07:02
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat