Polsko - grecka mussaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 g
  • cebule

    2 szt.
  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • pomidory

    1 puszka
  • mleko

    1 szkl.
  • śmietana

    1 szkl.
  • ser starty

    100 g
  • natka pietruszki

    1 szt.
  • ziemniaki

    5 szt.
  • bakłażan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odkładamy na ok. 20 min. - następnie ręcznikiem papierowych odsączamy.
Podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą, dodajemy mięso mielone. Smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku. Dusimy 5 minut. Na drugiej patelni obsmażamy bakłażana do miękkości. Bierzemy naczynie żaroodporne, układamy bakłażana, siekaną pietruszkę, mięso z pomidorami, ziemniaki podgotowane w plastrach, bakłażana. Zapiekankę zalewamy sosem zrobionym z mleka, śmietany i jajek. Posypujemy serem.

Pieczemy ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 24.07.2014 12:02
fajny przepis
Neetka90 08.04.2013 11:06
jeszcze nie jadłam
andrzej10 05.09.2012 09:19
ciekawe
elficzna 01.09.2012 21:04
to musi byc smaczne, muszę wypróbować =)
Konczi 01.09.2012 20:34
oj zjadłoby się zjadło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat