Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polskie tradycyjne gołąbki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2 szt
ryż 800 g
sól
pieprz
ziarenka smaku
woda 300 ml
bulion 1 kostka
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: polskie tradycyjne gołąbki

Kapusty potrzeba 2 niewielkie główki. Odgotować liście kapusty. Gotować ok 7 minut od zagotowaniu wody. Ugotować i ostudzić ryż. Mięso zmielić i przyprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Mięso wymieszać z ryżem. Do zimnych liści kapusty wkładać farsz. Zawijać. Nie daję do farszu cebulki wtedy gołąbki dużej wytrzymują z cebulką szybciej się psują. Cebulkę używam tylko do sosu. Przygotować rondel. Na dno rondla ułożyć kilka liści kapusty ułożyć na to gołąbki. Rozpuścić kostkę bulionową z 300ml wody i zalać gołąbki. Następnie na wierzch również ułożyć kilka liści. Liście spowodują że gołąbki z góry i z dołu się nie przypalą. Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez ok 1,5 godziny.
Sos do gołąbków w linku poniżej
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/273893/sos-pomidorowy.html

SMACZNEGO;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak