Polskie tandoori

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • cebuka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • curry

    2 łyżki
  • morele świeże

    4 sztuki
  • rodzynki

    3 dkg
  • sól, pieprz

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    1 litr
  • ryż

    20 (surowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić na porcje, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Cebulę i czosnek dodać do jogurtu i dobrze wymieszać, po czym zalać mięso i raz jeszcze wymieszać, aby masa jogurtowa dobrze pokryła mięso. Przykryć i zostawić na noc w lodówce i kilka razy zamieszać. Na drugi dzień naczynie przykryć płatkiem folii aluminiowej, w której należy zrobić kilka dziurek, aby para mogła uchodzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i piec około godziny, następnie zdjąć folię i zrumienić. Mięso powinno być miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 06.09.2010 09:22
super , na pewno dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat