Polskie kapary - czyli marynowane owoce nasturcji

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet winny

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • Goździki całe Prymat

    2-3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 sztuki
  • owoce nasturcji

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce nasturcji w kolorze zielonym przebrać i wypłukać.

W większości przepisów jest napisane, aby najpierw gotować je około 10 minut w samej wodzie, potem odcedzić i przełożyć do słoiczków. Ja tego nie robię, bo owoce są miękkie i wydaje mi się, że owoce nasturcji nie potrzebują tak długiej obróbki termicznej, zwłaszcza że można je spożywać na surowo.

Opłukane owoce wsadzam od razu do małych słoików, dodaję po 1 liściu laurowym na słoiczek, ziele angielskie (2-3 ziarna), goździki (2-3 sztuki).

Ocet winny zmieszać z wodą, cukrem, solą, zagotować i zalać nasiona w słoiczkach. Pasteryzować (małe słoiki) 10 minut w 90 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 05.10.2013 08:36
Wspaniały pomysł
Ewelina38 25.09.2013 11:18
nigdy nie jadłam ale pomysł bardzo mnie zainteresował i koniecznie muszę wypróbować
Granita 20.09.2013 01:01
ciekawa inspiracja
czekoladka_m 17.09.2013 10:23
Rewelacja!
pajbek 13.09.2013 15:12
Fajny pomysł, super :-)
ben-ka 13.08.2013 11:04
bardzo ciekawy przepis,podoba mi się:)
Mniam 10.08.2013 20:38
To zabieram przepis:)
okrysia 08.08.2013 08:54
SMACZNE TO!
gosia56 08.08.2013 08:39
jeszcze nie jadłam cos takiego
fotoviderek 08.08.2013 07:22
Chętnie bym spróbował :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat