Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski krem szpinakowo-serowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polski krem szpinakowo-serowy to prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna zupa. Sekretem są przyprawy i dodatki, jak ser gorgonzola, które nadają kremowi charakteru i wyrazistości.

Składniki:

szpinak świeży 1 kilogram
śmietana 36% 100 mililitrów
ser gorgonzola 100 gram
masło 82% 1 łyżka
orzechy włoskie siekane 2 łyżki
biały ocet winny 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 5 ziaren
cukier 1 łyżka
gruszka 1/2 sztuki
bulion drobiowy 750 mililitrów
czosnek posiekany 2 ząbki

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polski krem szpinakowo-serowy

Na patelni podgrzać cukier z octem winnym, dodać kolendrę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę, lekko skarmelizować i pozostawić do ostygnięcia. Na maśle podsmażyć czosnek wraz z dobrze odciśniętym szpinakiem i orzechami. Dodać ser gorgonzola oraz śmietanę i gotować do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie rozrzedzić bulionem do wymaganej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać z ułożoną na wierzchu zimną gruszką.

 

Kucharek radzi:

1. Jako dodatek, do kremu można dorzucić grzanki, groszek ptysiowy, lub chipsy ze smażonego bekonu.

2. Aby nasz krem miał idealną konsystencję, szpinak możemy rozdrobnić w blenderze.

3. Wyrazisty smak zapewni Przyprawa do potraw Kucharek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.12.2018 21:53
Smakowita zupka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak