Polski krem szpinakowo-serowy

Polski krem szpinakowo-serowy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polski krem szpinakowo-serowy to prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna zupa. Sekretem są przyprawy i dodatki, jak ser gorgonzola, które nadają kremowi charakteru i wyrazistości.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    1 kilogram
  • śmietana 36%

    100 mililitrów
  • ser gorgonzola

    100 gram
  • masło 82%

    1 łyżka
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
  • biały ocet winny

    2 łyżki
  • kolendra cała

    5 ziaren
  • cukier

    1 łyżka
  • gruszka

    1/2 sztuki
  • bulion drobiowy

    750 mililitrów
  • czosnek posiekany

    2 ząbki

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni podgrzać cukier z octem winnym, dodać kolendrę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę, lekko skarmelizować i pozostawić do ostygnięcia. Na maśle podsmażyć czosnek wraz z dobrze odciśniętym szpinakiem i orzechami. Dodać ser gorgonzola oraz śmietanę i gotować do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie rozrzedzić bulionem do wymaganej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać z ułożoną na wierzchu zimną gruszką.

 

Kucharek radzi:

1. Jako dodatek, do kremu można dorzucić grzanki, groszek ptysiowy, lub chipsy ze smażonego bekonu.

2. Aby nasz krem miał idealną konsystencję, szpinak możemy rozdrobnić w blenderze.

3. Wyrazisty smak zapewni Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.12.2018 21:53
Smakowita zupka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat