Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 60 dag
drożdże 4 dag
masło 35 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
miód 4 łyżki
śmietana 4 łyżki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 15-20 dag
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
Drożdże włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym, dodać śmietanę, żółtko, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem. Stopniowo wlewać drożdże ze śmietaną, miód i zagnieść ciasto.
Krok 1 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
2
Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
3
Następnie ciasto przerobić, rozwałkować i pokroić w kwadraty.
Krok 3 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
4
Nakładać powidła, zwijać rogaliki, układać na blaszkę, posmarować białkiem. Piec przez 15-20 minut w temp 180 stopni.
Krok 4 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
5
Upieczone posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 22.02.2014 10:22
pyszności tworzysz
ONY_za_kare 29.01.2014 11:14
pyszne rogaliki
Kuchenka 27.01.2014 07:45
śliczne są
Mysiunia 26.01.2014 20:28
akurat na takie ciacha mam ochotę :) super!
Renata9 26.01.2014 19:17
smaczne rogaliczki
artur7 26.01.2014 18:09
same slodkosci
Marta1986 26.01.2014 18:00
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak