Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    60 dag
  • drożdże

    4 dag
  • masło

    35 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • miód

    4 łyżki
  • śmietana

    4 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe

    15-20 dag
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
Drożdże włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym, dodać śmietanę, żółtko, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem. Stopniowo wlewać drożdże ze śmietaną, miód i zagnieść ciasto.
Krok 2 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
Następnie ciasto przerobić, rozwałkować i pokroić w kwadraty.
Krok 4 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
Nakładać powidła, zwijać rogaliki, układać na blaszkę, posmarować białkiem. Piec przez 15-20 minut w temp 180 stopni.
Krok 5 - Półkruche rogaliki z powidłami śliwkowymi foto
Upieczone posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 22.02.2014 10:22
pyszności tworzysz
ONY_za_kare 29.01.2014 11:14
pyszne rogaliki
Kuchenka 27.01.2014 07:45
śliczne są
Mysiunia 26.01.2014 20:28
akurat na takie ciacha mam ochotę :) super!
Renata9 26.01.2014 19:17
smaczne rogaliczki
artur7 26.01.2014 18:09
same slodkosci
Marta1986 26.01.2014 18:00
pyszne słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat