Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche paluchy z makiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 0,5
żółtko jajek 2
śmietana 12% 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche paluchy z makiem

Kroki postępowania

1
Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli - zagnitamy jednolite ciasto i na chwilę (10 minut) przekładamy do zmrażalnika.
Krok 1 - Półkruche paluchy z makiem foto
2
Następnie z ciasta formujemy średniej grubości paluszki (długość taka jaka nam odpowiada).
Krok 2 - Półkruche paluchy z makiem foto
3
paluchy układamy na posmarowanej blaszce, paluchy smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem.
Krok 3 - Półkruche paluchy z makiem foto
4
Pieczemy je ok 20-25 minut, tak by były lekko rumiane i chrupiące. W temperaturze 180*
Krok 4 - Półkruche paluchy z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 24.02.2014 04:45
jakie smaczne
iziona 17.02.2014 18:55
Robiłam coś takiego ostatnio, dzieci były zachwycone :)
Mniam 17.02.2014 18:03
Rewelacyjne paluchy. Mój mąż takie to by z chęcią chrupał codziennie:)
Poison1988 17.02.2014 13:40
wyglądają fantastycznie i do tego jakie proste w przygotowaniu - super! :)
Barbara13 17.02.2014 13:02
lubię takie paluchy
margaret 17.02.2014 12:45
fajne paluchy
Romanowka 17.02.2014 12:12
bardzo fajny dodatek
Mysiunia 17.02.2014 12:05
Takie paluchy można jeść same lub z dipem, dobre też jako "dogryzka" do zupy krem, zamiast grzanek czy groszka ptysiowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak