Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 700 gram
budyń śmietankowy 2 łyżki
śmietana 30% 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 1 szt
masło 100 gram
margaryna 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.Dodajemy jajko,schłodzone masło,margarynę i kwaśną śmietanę.Wszystkie składniki siekamy nożem lub siekaczką do ciasta a następnie szybko zagniatamy.
Krok 1 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto
2
Ciasto dzielimy na pół zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
Krok 2 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto
3
Gęstą śmietanę 30% mieszamy z dwoma łyżkami proszku budyniowego o smaku śmietankowym i dwoma łyżkami cukru.Tortownicę o średnicy 26-28 centymetrów smarujemy masłem i wykładamy połową schłodzonego ciasta.
Krok 3 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto
4
Śliwki myjemy kroimy na pół i wyjmujemy pestki.Wylewamy śmietanę z budyniem na ciasto i układamy połówki śliwek.
Krok 4 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto
5
Teraz drugą część ciasta kroimy na nieregularne kawałki i układamy dowolnie na śliwkach w taki sposób aby wierzch nie był całkowicie pokryty ciastem.
Krok 5 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto
6
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni,wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45-50 minut upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto
7
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.
Krok 7 - PÓŁKRUCHE CIASTO ŚLIWKOWO-ŚMIETANKOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 26.08.2014 14:53
swietnie to wyglada, lubie piec w okraglych formach
raspberry 22.08.2014 19:10
pyszne ciasto
Motorek 31.07.2014 21:14
extra ciacho
erym 18.07.2014 12:44
uwiodlas mnie tym ciastem, uwielbiam sliwki!
erym 01.06.2014 14:17
bardzo apetycznie wyglada
ben-ka 01.06.2014 10:03
Z chęcią bym spróbowała.
Margo1 10.05.2014 22:14
moje ulubione
Motorek 07.05.2014 22:28
smaczny deser
Margo1 02.05.2014 14:36
świetne ciasto
Malgorzata549 24.04.2014 13:50
pysznie i zachęcająco do jedzenia
Katarzyna/kate1980 13.04.2014 20:25
uwielbiam takie ciasta
kate.500 13.04.2014 12:04
apetyczne ciacho
kate.500 09.04.2014 19:19
super dobre ciacho
mirosława4 05.04.2014 19:23
pyszne do kawki
mirosława4 27.01.2014 18:07
apetyczne to ciasto :)
Łukasz15 12.12.2013 21:12
Bardzo dobre
Wacław 20.11.2013 14:34
rewelacyjne ciacho
kate.500 18.11.2013 09:35
pyszne ciasto
Ada-Gaba 10.11.2013 09:15
wygląda pysznie
alaaa 09.11.2013 19:20
co z owocami to ja lubię, wygląda ładnie
anemon 31.10.2013 19:54
Uwielbiam półkruche ciasto, a ze śliwkami najbardziej.
Katarzyna/kate1980 31.10.2013 18:10
cudnie wygląda
Sroczka 31.10.2013 17:05
Ale pysznie zapowiada się to ciasto.
Beatris 31.10.2013 14:30
Bardzo smakowicie to ciasto wygląda.
Mniam 31.10.2013 13:28
Wygląda bardzo smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak