Policzki cielęce z ciemnym piwem i figami na purée z topinamburu

Policzki cielęce z ciemnym piwem i figami na purée z topinamburu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • policzki cielęce

    1,5 kg
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • seler naciowy

    1 obrana łodyga
  • ząbek czosnku

    3 sztuki
  • por (biała część)

    1 pokrojony
  • marchew

    2 pokrojone
  • szalotka

    4 pokrojone w piórka
  • figi

    8 sztuk
  • wywar cielęcy

    2 l
  • piwo ciemne

    200 ml
  • miód pitny

    200 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek

  • rozmaryn

    2 gałązki

Purée

  • topinambur

    500 g
  • bulion warzywny

    500 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól morska

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Purée: do gorącego bulionu dodaj topinambur, ugotuj do miękkości, odcedź, zmiksuj z kawałkami masła i bulionem, w którym się gotował, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
2. Oczyszczone policzki oprósz przyprawami i mąką, obsmaż na złoty kolor na oleju i przełóż do dużego rondla.
3. Warzywa obsmaż na patelni, używając tego samego tłuszczu, i wraz z figami dodaj do mięsa. Następnie dolej do rondla piwo, miód pitny i wywar cielęcy. Całość duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu (ok. 4-5 godzin).
4. Mięso i figi przełóż na półmisek, a pozostały sos zmiksuj, przecedź przez sito, dopraw do smaku i gotuj, aż zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu przełóż policzki i figi.
5. Delikatne i aromatyczne policzki cielęce z figami podawaj na kremowym purée.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

05.02.2016 13:35
pychota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wafelek2601

05.02.2016 13:29
Pyszne danie

Wiktoria29

05.02.2016 12:55
brzmi to tak wyśmienicie,że aż ślinka cieknie

2milutka

05.02.2016 12:34
Coś wspaniałego dla oczu i innych zmysłów :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat