Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Policzki cielęce duszone w winne i deserowej czekoladzie.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 policzki cielęce duże, lub 6 małych
włoszczyzna (2 pory, 2 marchewki, 2 cebule, 2-3 łodygi selera)
wywar cielęcy 1,5 l
wino czerwone wytrawne 400 ml
czekolada deserowa 40 g
zioła (4 ziarenka ziela angielskiego ,liść laurowy, owoce jałowca -ok 5g, 5 ziaren czarnego pieprzu, gałązka tymianku -ok 5 g,).
mąka
olej rzepakowy
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Policzki cielęce duszone w winne i deserowej czekoladzie.

MOJE POLICZKI CIELĘCE PODAJĘ Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ NA BOCZKU I KOPYTKAMI OPIEKANYMI NA MAŚLE.

Oczyszczone policzki oprósz przyprawami i mąką, obsmaż na złoty kolor na oleju i przełóż do dużego rondla. Warzywa obsmaż na patelni, używając tego samego tłuszczu i dodaj do mięsa.Wlewamy czerwone wino – odparowujemy w całości. Dopiero wtedy wlewamy wywar cielęcy i zioła. Dusimy na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny.
Mięso przekładamy na półmisek, a pozostały sos miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy czekoladę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Potrawa naprawdę rozpływa się w ustach :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 03.02.2016 19:05
smakowicie, mniam
w mojej kuchni 02.02.2016 19:00
moje smaki w tym daniu
Wacław 02.02.2016 11:31
ciekawa propozycja obiadowa
Adamorek 01.02.2016 21:17
muszę skosztować w końcu policzków
sliwka 01.02.2016 21:14
Smakowite danie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak