Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie rożki z bekonem i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 4 szkl
masło 250 g
żółtko jajek 2 szt
sól 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1/2 szkl
jogurt naturalny 1/2 szkl
drożdże świeże 50 g

Farsz

pieczarki 350 g
cebula
masło 1 łyżka
bekon 300 g w cienkich plastrach
mozzarella 200 g grube plastry
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

białko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie rożki z bekonem i pieczarkami

Z masła odłożyć 50 g , resztę posiekać z mąką, dodać śmietanę wymieszaną z jogurtem i drożdżami (nie muszą rosnąć), sól i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
Odłożone masło stopić. Pieczarki oczyścić, umyć , pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Udusić na maśle, przyprawić solą, pieprzem i ziołami (bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk co kto lubi) ostudzić.
Ciasto wałkować cienko na 3-4 mm, ciąć na kwadraty o boku 12-13 cm. Smarować rozpuszczonym masłem, na każdy kłaść plaster boczku, łyżkę pieczarek i pasek sera. Sklejać dwa rogi. Posmarować białkiem, piec w 180*C przez 15 minut góra-dół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.03.2017 20:33
bardzo smaczne
Edita 01.02.2017 09:37
pysznie wygladaja
Grazyna0211 30.01.2017 14:23
smaczna przekąska
Laila2786 29.01.2017 17:34
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak