Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 25 dag
mąka tortowa 25 dag
śmietana 12% pół szklanki
jajko 1 sztuka

Budyń

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 3 łyżki

Dodatkowo

wiśnie 1 szklanka
cukier puder według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Z przepisu wyszło mi 16 sztuk kopertek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszki do pieczenia nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem. Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami.

Kroki postępowania

1
Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam.

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
Krok 1 - Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami. foto
2
W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy. Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru wody.
Krok 2 - Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami. foto
3
Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.
Krok 3 - Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami. foto
4
Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
Krok 4 - Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami. foto
5
Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Krok 5 - Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.09.2016 07:32
Dziękuję:)
Patrycja33 18.08.2016 09:00
pyszne ciasteczka:-)
Alex_M 12.08.2016 07:53
zjadłabym :)
gusia1000 10.08.2016 20:33
Dobra słodkość.
tobi1989 07.08.2016 11:13
Cudowne :)
Babeczka35 04.08.2016 22:39
Dziękuję:)
KORAL 04.08.2016 22:38
Ale pyszne :)
Anna169Hosz 04.08.2016 22:19
Pyszniutkie!
Janina 04.08.2016 20:44
Świetne ciasteczka;))
Madzai 04.08.2016 20:26
Bardzo dobre :) mniam
kd045 04.08.2016 19:59
uwielbiam ;]
Urszula Świeca 04.08.2016 19:15
Wspaniałe ciasteczka.))
bertpvd 04.08.2016 18:10
przepiękne i pewnie bardzo smaczne ;)
Bernadeta1 04.08.2016 16:44
smaczne słodkości
Babeczka35 04.08.2016 16:15
Dziękuję:)
Ewelina1991 04.08.2016 15:38
uwielbiam koperty z niespodzianką ;-)
Ola1984 04.08.2016 15:10
Pyszne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak