Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    2 łyżki
  • masło

    200 g
  • mąka

    3/2 szklanki
  • brzoskwinie

    2-3
  • cukier puder

    do dekoracji
  • twaróg

    250 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią foto
Masło o temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pokruszony twaróg, mąkę i cukier puder.
Krok 2 - Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią foto
Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią foto
W tym czasie myjemy brzoskwinie, usuwamy pestkę i kroimy w półksiężyce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy szklanką kółka.
Krok 4 - Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią foto
Na brzegu każdego kółka układamy brzoskwinię. Kółko składamy na pól, lekko dociskając brzegi. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach do momentu aż się zarumienią, około 20 minut.
Krok 5 - Półfrancuskie ciasteczka serowe z brzoskwinią foto
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 13.11.2012 08:01
fajnie wyglądają jak muszle
gosia56 06.10.2012 21:32
robię podobne.
Wiesława1 29.08.2012 09:52
fajniutkie
Betka 24.08.2012 07:54
mmm ekstra!!!;)
Mati3 16.08.2012 20:05
świetne:)
polly66 30.07.2012 12:41
super ale chyba obrałabym owoce ze skórki
Beatris 23.07.2012 13:37
Bardzo apetycznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat