Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie ciasteczka serowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
ser biały 200 g
masło 200 g
jajko 1 duże
smietana 18% 3 łyżki
cukier 3-4 łyżki do posypania
cukier waniliowy 16 g

Porada

Masło można zetrzeć na tartce jarzynowej,wtedy szybciej się posieka Ser przecieramy przez sitko (nie mielimy)chodzi oto by był puszysty a nie mazisty Ciastka po wyjęciu z piekarnika jeszcze syczą ,dlatego nie zdejmujemy ich z blachy,aby "doszły".

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie ciasteczka serowe

Mąkę przesiewamy na blat,dodajemy przetarty przez sito ser i masło.Siekamy nożem,aż z masła powstaną małe grudki,następnie dodajemy połowę rozmąconego jajka i śmietanę,szybko zagniatamy. Wałkujemy na grubość 1/2 cm,wykrawamy dowolne kształty foremką,maczamy w pozostałym jajku i w cukrze wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego,układamy na blaszce posmarowanej lekko masłem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Wyjmujemy i pozwalamy ciasteczkom przestygnąć na blaszce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.12.2016 14:27
wspaniale slodkosci
Wiesława1 09.12.2016 08:10
pyszne ciasteczka
MonikaW 09.12.2016 08:09
mniam mniam
ada.la 08.12.2016 20:40
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak