Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka winna z korzeniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 250 ml
woda 250 ml
Goździki całe Prymat 2 sztuki
laska cynamonu 1/3 laski
pomarańcza 1 spora
cukier 5 dag
śmietana 30% 3 -4 łyżki

Porada

Jest to staropolska potrawa. Podobno należała do wykwintniejszych zup śniadaniowych . Szczególmie lubianych przez panie.

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka winna z korzeniami

Kroki postępowania

1
Pomarańczę dokładnie wyparzamy.
Połowę skórki zetrzemy do wina . Potem pomarańczę nacinamy wzdłuż robiąc wzorek. Przyda się do ozdoby.
Krok 1 - Polewka winna z korzeniami foto
2
W emaliowanym garnku krótko zagotowujemy wino, wodę , cukier, goździki. laskę cynamonu i startą skórkę z 1/2 pomarańczy.
Wyjmujemy goździki i laskę cynamonową.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki ugotowanego wina , mieszamy i wlewamy do polewki.
Krok 2 - Polewka winna z korzeniami foto
3
Ciepłą polewkę wylewamy na głebokie talerze na środek kładziemy plasterek pomarańczy.
Polewkę można polać śmietaną dopiero na talerzu , ale wtedy trzeba mieć dobrą pewną śmietanę, żeby się nie zważyła.
Krok 3 - Polewka winna z korzeniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 04.04.2016 16:58
Super zupka z procentami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak