Polenta grillowana.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    10 dag
  • woda

    700 ml
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sezam czarny

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • orzeszki pistacjowe drobno posiekane

    1 łyżka
  • sałata zielona

    5 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polenta grillowana. foto
Przygotować kaszę kukurydzianą.
Krok 2 - Polenta grillowana. foto
Wodę zagotować, osolić. Stopniowo sypać kaszkę kukurydzianą (mąkę kukurydzianą) i energicznie mieszać.
Krok 3 - Polenta grillowana. foto
Gotować na maleńkim ogniu, aż masa będzie odchodziła od ścianek, około 40min.
Teraz można dodać masło i ulubione zioła lub ser, paprykę, suszone pomidory.
Krok 4 - Polenta grillowana. foto
Gotową polentę wylać na tacę, deskę zwilżoną wodą.
Krok 5 - Polenta grillowana. foto
Kiedy ostygnie pokroić w dowolne kształty.
Krok 6 - Polenta grillowana. foto
Grillować ,aż się polenta zarumieni.
Krok 7 - Polenta grillowana. foto
Posypać sezamem, pieprzem, pistacjami lub ziołami.
Krok 8 - Polenta grillowana. foto
Ułożyć na listkach sałaty i serwować jako finger food lub jako tradycyjną przekąskę.
Dzieciom polentę możemy podać z miodem czy konfiturą.
Christopher
Taka mała grillowana polenta doskonale nadaje się jako finger food.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 22.04.2014 18:05
pysznie u Ciebie, kiedyś się skuszę
gosia47-47 22.04.2014 06:37
łał, aż ślinka cieknie widząc coś takiego. Piękne i zapewne smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat