Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    800 g
  • suszone śliwki kalifornijskie

    250 g
  • wędzony boczek

    20 plasterków
  • masło

    2 łyżki

Marynata: 1 łyżeczka ziół prowansal

  • Musztarda rosyjska Prymat

    4 łyżeczki
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku foto
Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać przez jej całą długość nacięcie, tak aby powstała kieszonka.
Krok 2 - Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku foto
Marynata:
Wymieszać ze sobą musztardy, olej, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Marynatą natrzeć polędwiczki i odstawić na około 1 godzinę.
Krok 3 - Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku foto
Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną śliwką i zawinąć w plastry boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do brytfanny.
Krok 4 - Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku foto
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30minut.
Linka2107
Szlachetne mięso z dodatkiem aromatycznej śliwki podane na ciepło to doskonała propozycja dania obiadowego, natomiast w wersji na zimno sprawdza się w roli przekąski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 07.06.2017 18:06
pysznie przyrzadzone mięso
Poison1988 16.02.2016 08:19
wyglądają smakowicie :)
Barbara13 15.02.2016 23:32
pysznie przygotowane mięsko
Agnieszka-87-25 15.02.2016 14:53
wysmienite mieso
Damiano 15.02.2016 14:45
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat