Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1/2 kg
awokado 2 szt
ricotta 4 łyżki
szynka parmeńska 6 plastrków
musztarda 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
ciasto francuskie 1/2 opakowania
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku

Kroki postępowania

1
z nierozwałkowanego ciasta francuskiego wytnij kwiatuszki dość dużą foremką
Krok 1 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
2
ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piecz na złoto (ok.10 min)
Krok 2 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
3
polędwiczkę wieprzową pokrój na 3-4 cm kawałki
Krok 3 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
4
posól i oprósz pieprzem mięso

każdy kawałek owiń dokładnie szynką parmeńską i zepnij wykałaczką
Krok 4 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
5
rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż polędwiczki
Krok 5 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
6
wyłóż je do naczynia żaroodpornego i piecz ok.30-40 min w temp. 170 C
Krok 6 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
7
obierz i wyciągnij pestkę z awokado i rozgnieć w misce blenderem albo widelcem
Krok 7 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
8
do rozdrobnionego awokado dodaj musztardę, ricottę, sok z cytryny, sól i pieprz
mus powinien być delikatny, lekko kwaskowy i pieprzny
Krok 8 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto
9
ułóż polędwiczkę na francuskim talerzyku i udekoruj musem
Smacznego !
Krok 9 - poledwiczki z musem awokado na francuskim talerzyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

InDaMiętekKitchen 07.01.2013 18:27
dziękuję bardzo, aż się zawstydziłam :) postaram się sprostać tym komplementom i zamieszczać same interesujące dania, jeszcze raz dziękuję, takie pochwały bardzo mobilizują :D
Aga20 05.01.2013 20:17
To napewno jest wyśmienite!! Ja pewnie bym zamieniła wołowinę na wieprzowinę, bo nie jest wielka fanką świnki, ale wszystko kwestia smaku. Przejrzałam wszystkie Twoje przepisy i muszę stwierdzić, że już chyba wiem, kto będzie Doradcą Smaku w następnym miesiącu!! Wielkie gratulacje za pomysłowość i estetyczność!!
teresa18 04.01.2013 18:08
przecudnie i przesmaczne
dwa pokoje z kuchnią 04.01.2013 16:41
apetycznie się prezentuje!
InDaMiętekKitchen 04.01.2013 15:05
smacznego :)
InDaMiętekKitchen 04.01.2013 14:33
dziękuję i polecam do zrobienia, tylko wygląda na trudne :)
Anna169Hosz 04.01.2013 14:30
Bardzo eleganckie danie.
tomek18 04.01.2013 14:28
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak