Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z kurczaka zagrodowego w chrupiącym cieście serowym Konrada Birka
Z „rozkłóconych” jajek, posiekanej natki pietruszki i sera parmezan przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki blenderem. Gdy ciasto nie będzie wystarczająco gęste, należy dodać więcej sera.
Przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać pokrojony w plastry czosnek, białe wino oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotować do momentu, aż wino odparuje a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawić do smaku świeżą bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z kurczaka oprószyć solą i mąką, a następnie maczać w przygotowanym wcześniej cieście i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowanego, soczystego kurczaka w chrupiącym cieście podawać z makaronem połączonym z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, liśćmi szpinaku, suszonymi pomidorami i prażonymi orzeszkami pinii.