Polędwiczki wieprzowe ze szpinakowym makaronem w sosie musztardowo-miodowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    350 gram
  • makaron tagliatelle szpinakowy

    140 gram
  • cebula czerwona

    1
  • oliwa

    200 ml
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżka
  • miód płynny

    3 łyżka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony

    do smaku
  • czosnek

    3 ząbki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka
  • karmel

    2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w centymetrowej grubości plastry, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę, do miski wlewamy 150 g. oliwy z oliwek, po czym dodajemy czosnek, bazylię, oregano i odrobinę vegety. Zanurzamy mięso w marynacie i dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki na ok. 40 min. W międzyczasie zaczynamy robić sos musztardowo-miodowy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, 3 łyżki musztardy, 3 łyżki miodu przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i odrobiną ostrej papryki w proszku. Smażymy mięso na złoty kolor jednocześnie gotujemy makaron. Na drugiej patelni podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, kiedy cebula będzie miękka dodajemy do niej odrobinę karmelu. Po usmażeniu na mięso wlewamy sos musztardowo-miodowy delikatnie mieszamy. Na talerz kładziemy makaron, polędwiczki, oblewamy sosem z patelni. Na koniec zdobimy skarmelizowaną cebulą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 01.12.2011 21:54
fajna kompozycja
Barbara55 09.06.2011 16:57
jestem na nie
szajba2 06.06.2011 17:02
czego to ludzie nie wymyślą, jest nawet makaron szpinakowy
kielcok1 15.05.2011 17:42
nie lubię szpinak
iwona332 15.09.2010 21:56
super
rosik93 30.05.2010 00:12
Lubię szpiknak:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat