Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 12 dag
ocet winny 3 łyżki
piwo 200 ml
wiśnie bez pestek 1/2 kg
polędwica wieprzowa 4 szt
oliwa 60 ml
cykoria 4 szt
pistacje 10 dag
olej z orzechów włoskich 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z wiśniami

Cukier skarmelizować na patelni, wlać ocet, wymieszać drewnianą łyżką, dodać piwo, gotować 5 min. Włożyć wiśnie gotować kolejne 5 min. Ściągnąć z ognia , przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Polędwiczki włożyć na rozgrzaną oliwę, i smażyć na średnim ogniu ok 20 min. Na innej patelni rozgrzać olej orzechowy włożyć pokrojone w wąskie paski cykorie i uprażone wcześniej na suchej patelni pistacje, podgrzewać 5 min, aż cykorie zmiękną. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Polędwiczki pokroić na medaliony, ułożyć na talerzu, obłożyć wiśniami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć cykorie i pistacje, podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak