Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z plackami ziemniaczanymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Polędwiczki w sosie

bulion drobiowy 500 ml
mąka pszenna 1 łyżka
jogurt naturalny 1 łyżka
polędwica wieprzowa 500 gram
cebula biała 1 sztuka
czosnek ząbki 1 sztuka
pieczarki 1 sztuka
oliwa 2 łyżki

Placki ziemniaczane

ziemniaki
mąka pszenna
jaja
cebula biała
sól

Porada

Całość podajemy najlepiej z ogórkiem kiszonym. Smacznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z plackami ziemniaczanymi

Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości 2 cm, a następnie podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Po podsmażeniu wrzucamy je do bulionu, dodajemy pokrojoną pieczarkę, czosnek i cebule i dusimy przez ok. 45 min do miękkości na wolnym ogniu.
W tym czasie ścieramy ziemniaki i cebulę na drobnej tartce, następnie odsączamy i dodajemy jajko i mąkę. Wszystko mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu.
Po uduszeniu polędwiczek sos zagęszczamy mąką i jogurtem i jeszcze przez 3 min gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kecaj0075 27.03.2014 11:43
Dziękuję za pochwały:D
Janina 27.03.2014 10:52
Świetny obiadek;)
Ada-Gaba 27.03.2014 10:32
smaczna propozycja na pyszny obiadek
dodi 27.03.2014 10:20
też takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak