Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki wieprzowe z grzybami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 500 g
podgrzybki suszone 100 g
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
sól do smaku
śmietana 12% 2 łyżeczki
jogurt grecki 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżeczki
papryka mielona do smaku
olej z pestek winogron 50 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki wieprzowe z grzybami

Na małej patelni podsmażam cebulkę na złoty kolor.
Grzyby zalewam w rondelku wodą, ok. 0.5l, moczę ok. pół godziny, dodaję liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, po czym rondelek stawiam na gazie i gotuję grzyby w wywarze.
Polędwiczkę myję, osuszam i kroję w plastry. Doprawiam przyprawa do wieprzowiny i mielona papryką.
Na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę plasterki polędwiczki. Gdy juz będą rumiane, dolewam odrobinę wody, przykrywam i duszę do miękkości, od czasu do czasu dodając trochę wody.
Zagęszczam wywar z grzybów, tworząc sos. W kubeczku dokładnie łączę jogurt, śmietanę oraz mąkę z dwoma łyżkami wywaru grzybowego.Wlewam do rondelka z grzybami i dobrze mieszam do połączenia się składników. Zagotowuję i odstawiam z palnika.
Polędwiczki doprawiam solą,wkładam do sosu grzybowego, dodaję cebulkę i delikatnie mieszam całość. Podaję z kaszą gryczaną.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 06.10.2013 11:38
pyszne danie!
gosia561 22.09.2013 19:04
doskonała z tym sosem
migotka28 22.09.2013 18:43
fajne danie na czasie z grzybkami świeże tez będa pasowały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak