Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki wieprzowe z grzybami
Grzyby zalewam w rondelku wodą, ok. 0.5l, moczę ok. pół godziny, dodaję liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, po czym rondelek stawiam na gazie i gotuję grzyby w wywarze.
Polędwiczkę myję, osuszam i kroję w plastry. Doprawiam przyprawa do wieprzowiny i mielona papryką.
Na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę plasterki polędwiczki. Gdy juz będą rumiane, dolewam odrobinę wody, przykrywam i duszę do miękkości, od czasu do czasu dodając trochę wody.
Zagęszczam wywar z grzybów, tworząc sos. W kubeczku dokładnie łączę jogurt, śmietanę oraz mąkę z dwoma łyżkami wywaru grzybowego.Wlewam do rondelka z grzybami i dobrze mieszam do połączenia się składników. Zagotowuję i odstawiam z palnika.
Polędwiczki doprawiam solą,wkładam do sosu grzybowego, dodaję cebulkę i delikatnie mieszam całość. Podaję z kaszą gryczaną.
Smacznego!