Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • masło

    150 g
  • bulion

    300 ml
  • sól

    1 łyzeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • śmietana 18 proc

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry.

Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.

Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu.

W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.

Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.

Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki.

Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 10.04.2014 09:18
smaczne szybkie danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat