Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyliśmy je z delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • szalotka

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • polędwica wieprzowa

    400 gramów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżka
  • borowiki

    200 gramów
  • musztarda

    1 łyżka
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • whisky

    4 łyżki
  • woda gorąca

    0.66 szklanki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    70 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę.
Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek.
Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki, smażyłem przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodałem musztardę i zielony pieprz.
Wymieszałem z polędwiczkami i smażyłem razem przez około 2 minuty. Wlałem whskey i odparowałem. Następnie wlałem gorącą wodę z sosem sojowym i gotowałem na większym ogniu przez około 2 minuty, aż ilość płynu się zredukowała. W czasie gotowania raz przewróciłem polędwiczki. Na koniec wlałem śmietanę.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy masło ghee, mrożone borowiki, musztardę imbirową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat