Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

5.0
(63)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyliśmy je z delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
olej 1 łyżka
polędwica wieprzowa 400 gramów
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
borowiki 200 gramów
musztarda 1 łyżka
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
whisky 4 łyżki
woda gorąca 0.66 szklanki
sos sojowy 1 łyżka
śmietana 30% 70 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy masło ghee, mrożone borowiki, musztardę imbirową

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę.
Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek.
Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki, smażyłem przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodałem musztardę i zielony pieprz.
Wymieszałem z polędwiczkami i smażyłem razem przez około 2 minuty. Wlałem whskey i odparowałem. Następnie wlałem gorącą wodę z sosem sojowym i gotowałem na większym ogniu przez około 2 minuty, aż ilość płynu się zredukowała. W czasie gotowania raz przewróciłem polędwiczki. Na koniec wlałem śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak