Polędwiczki wieprzowe na białym sosie

Polędwiczki wieprzowe na białym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    4 szt
  • młoda marchewka

    1 peczek
  • brokuł

    1 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    5 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • mąka

    2 łyżki
  • cebulka dymka

    3 szt
  • śmietana kremówka

    1 szklankia
  • rosół z kury Kucharek

    0,75 szklanki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwiczki wieprzowe na białym sosie

Sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki bulionu z kostki rosół drobiowy Kucharek, 3 cebulki dymki, 1 szklanka śmietany kremówki, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 1 liść laurowy Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Mięso opłukać, osuszyć, obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, posolić i popieprzyć. Jeśli będą surowe dopiec je 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Marchewkę oczyścić i opłukać. Starą marchewkę pokroić w słupki, młodą w całości ugotować do miękkości w lekko posolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie odcedzić i podsmażyć na 1 łyżce masła. Brokuł oczyścić, opłukać, gotować 5-8 minut w posolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki i podsmażyć na reszcie masła.

Przygotować sos: cebulki obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać mąkę i smażyć 10 min, mieszając drewnianą łyżką. Powoli wlewać zimny bulion z rosołu drobiowego Kucharek, mieszając trzepaczką rózgową, aby nie powstały grudki. Wlać wino, dodać listek laurowy Prymat i gotować sos na małym ogniu 20 minut. Lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać na sosie z marchewką i brokułami. Można przybrać gałązką pietruszki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

szajba2 17.01.2011 15:42
lubię to
Barbara55 30.08.2010 14:46
fajnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat