Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwiczki wieprzowe
4 szt -
młoda marchewka
1 peczek -
brokuł
1 szt -
oliwa
3 łyżki -
masło
5 łyżki -
sól
1 szczypta -
cukier
1 szczypta -
mąka
2 łyżki -
cebulka dymka
3 szt -
śmietana kremówka
1 szklankia -
rosół z kury Kucharek
0,75 szklanki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
wino białe wytrawne
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Polędwiczki wieprzowe na białym sosie
Mięso opłukać, osuszyć, obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, posolić i popieprzyć. Jeśli będą surowe dopiec je 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Marchewkę oczyścić i opłukać. Starą marchewkę pokroić w słupki, młodą w całości ugotować do miękkości w lekko posolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie odcedzić i podsmażyć na 1 łyżce masła. Brokuł oczyścić, opłukać, gotować 5-8 minut w posolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki i podsmażyć na reszcie masła.
Przygotować sos: cebulki obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać mąkę i smażyć 10 min, mieszając drewnianą łyżką. Powoli wlewać zimny bulion z rosołu drobiowego Kucharek, mieszając trzepaczką rózgową, aby nie powstały grudki. Wlać wino, dodać listek laurowy Prymat i gotować sos na małym ogniu 20 minut. Lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać na sosie z marchewką i brokułami. Można przybrać gałązką pietruszki
Komentarze (2)